Havuz Temizliği

Havuz temizliği üzerinde önemle durulması gereken ciddi bir konudur. Eğer iyi bir temizlik yapılmaz ise havuzlar çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Havuzların fiziksel ve kimyasal olarak iyi bir şekilde temizlenmesi çok önemlidir. Bir yüzme havuzu günlük, haftalık ve aylık olarak düzenli aralıklarla bakımının yapılması gereklidir.

Havuzun temizliğinin ve bakımı belgeli bir şekilde yapılmış olmalıdır. İşletmesinde havuz bulunduran yerleri sağlık müdürlüğü denetlemektedir. Havuz suyu düzenli olarak tetkit edilir. Buradan gönderilen sonuçları tüm havuz kullanıcılarının görebileceği bir yere asmak zorunludur.

Havuz suyunu temizlemek ve sağlıklı bir hale getirmek için klor veya ozon gibi bileşikler en sık kullanılanlardır. Temiz bir havuz berrak bir havuzdur. Bunu sağlamanın ilk yolu da suyun filtreden geçerek verilmesidir. Filtre suyun içerisindeki yabancı maddeleri tutarak havuzun temizliğine büyük bir katkı sağlar. Bu filtre işlemi temiz bir havuzun başlangıç aşaması olup tek başına yeterli değildir. Ara sıra havuzun belirli aralıklarla boşaltılıp yüzeyi temizlenmelidir.

Havuz temizliği nasıl olur
Bunların yanı sıra havuz filtresi günde iki kez kontrol edilmeli, filtrenin temiz tutulması sağlanmalıdır. Kıl filtresi ise haftada iki kere sökülüp temizliği yapılmalıdır. Havuz temizliği mekanik olduğu kadar kimyasal olarak ta temizliği yapılması gereken bir işlemdir. Bunlar işlevlerine göre pH düşürücü, yosun önleyici, sıvı topaklayıcısı ve klor dur.

Suyun pH değeri genelde artma eğilimindedir. Bu yüzden de pH düşürücüsü ile suyun bu değeri dengede tutulur. Yosun önleyici adı üzerinde havuzda yosun oluşmasının önüne geçen sıvı bir kimyasaldır. Sıvı toplayıcısı ise havuzda bulunan ufak pislikleri bir araya getirerek kum filtresinde engellenmesini sağlar. Böylece havuzdaki ufak pisliklerin temizlenmesi sağlanarak daha berrak bir havuz elde edilir. Sudaki zararlı bakteri ve virüsler için de klor uygulaması yapılır. Klor suda çözünerek hipoklorik asit ve hidroklorik asit ortaya çıkarır. Bunlarda zararlıların hücre duvarlarını delerek yok olmalarına sebep olur.

Havuz temizliğinde ilk aşama suyun pH değerini ölçmektir. İdeal pH değeri 7,2 ila 7.8 arasında olmaktadır. Daha sonra yukarda saydığımız kimyasallar eklenerek suyun temizlenmesi sağlanır. Havuz temizliği gerektiği gibi yapılmadığı takdirde göz, kulak, deri hastalıkları mantar tifo, kolera gibi ciddi hastalıkların insanlara bulaşma riski vardır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir